Oletko terveydenhuollon ammattilainen?

Nainen istuu sängyllä muki kädessä ja näyttää huolestuneelta.
Nainen istuu sängyllä muki kädessä ja näyttää huolestuneelta.

Mikä on vaikea astma?

Vaikea astma on astmatyyppi, jonka oireita ja pahenemisvaiheita ei saada tavanomaisilla astmahoidoilla hallintaan. Oireet ovat voimakkaampia kuin tavanomaiset astmaoireet, ja ne voivat kestää pitkään. Vaikeasta astmasta kärsivien oireet ovat usein jatkuvia ja vaikeasti hallittavissa, mikä vaikuttaa elämänlaatuun ja rajoittaa normaalia arkea. Myös toistuvat pahenemisvaiheet kuuluvat usein vaikeaan astmaan.

Vaikea vai vaikeahoitoinen astma?


Kun puhutaan vaikeasta astmasta, on olennaista tehdä ero yhtäältä vaikeahoitoisen ja toisaalta vaikean astman välillä. Nämä ovat kaksi eri asiaa, joiden erottaminen on tärkeää.


Vaikeahoitoisella astmalla tarkoitetaan tilannetta, jossa potilaalla on astmadiagnoosi ja käytössä on peruslääkkeiden lisäksi lisälääkkeitä, mutta oireet eivät ole vahvasta lääkityksestä huolimatta hallinnassa. Vaikeahoitoinen astma voi näyttää ja tuntua potilaasta vaikealta astmalta, sillä oireita voi olla paljon ja ne voivat vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun.


Vaikeahoitoisen astman taustalla on kuitenkin jokin muu syy kuin vaikea astma, kuten:

  • huono sitoutuminen hoitoon,
  • virheellinen lääkkeenottotekniikka,
  • hoitamattomat astmaa pahentavat liitännäissairaudet,
  • ylipaino tai liikkumattomuus,
  • muut hengenahdistusta aiheuttavat sairaudet,
  • oireiden virheellinen diagnosointi astmaksi,
  • jatkuva altistuminen astmaa pahentaville tekijöille tai
  • tupakointi.

Mikäli kyse on vaikeahoitoisesta astmasta, voidaan astman hoitoon huomiota kiinnittämällä ja hoito-ohjeita noudattamalla vähentää oireiden määrää ja päästä hyvään astman hallintaan. Potilas voi tehdä itse paljonkin. Esimerkiksi opettelemalla tunnistamaan ja ennakoimaan omaa astmaa pahentavia tekijöitä, on mahdollista vaikuttaa koettujen oireiden määrään ja näin parantaa omaa astman hallintaansa.


Vaikean astman oikea diagnoosi ja hoito tärkeää


Vaikea astma puolestaan tarkoittaa astmatyyppiä, jonka hoitoon tarvitaan suuria annoksia ja useita erilaisia hengitettäviä lääkkeitä. Toistuvat pahenemisvaiheet inhalaatiolääkehoidosta huolimatta ovat vaikealle astmalle tyypillisiä. Arviolta 5–10 % astmaatikoista sairastaa vaikeaa astmaa.


Kyseessä voi olla vaikea astma, jos säännöllisesti käytetystä lääkityksestä huolimatta:

  • joudut käyttämään paljon avaavaa oirelääkettä
  • joudut käyttäämään tablettikortisonia astmaoireisiin kaksi kertaa vuodessa tai useammin
  • astman hallinta on toistuvasti huono (esimerkiksi astmatestissä tuloksena alle 20 pistettä)

Potilaat, joilla on huono astman hallinta tai toistuvia pahenemisvaiheita kattavasta hoidosta huolimatta, ohjataan perusterveydenhuollosta ja työterveyshuollosta erikoissairaanhoitoon. Vaikean astman diagnosoinnista ja hoidosta vastaavat keuhkotautien erikoislääkärit.

06/2024, NP-FI-ASU-WCNT-240007