Vaikean astman hoito
Vaikeaa astmaa hoidetaan potilaskohtaisen hoitosuunnitelman perusteella. Hoitava lääkäri, joka yleensä on keuhkosairauksiin erikoistunut lääkäri, määrittää tarvittavat lääkkeet ja hoidon.
Käytössä on usein hoitavan ja avaavan lääkkeen lisäksi lisälääkkeitä, jotka voivat olla inhaloitavia lääkkeitä tai tablettimuodossa olevia lääkkeitä. Sopivan ja oikein toteutetun hoidon sekä oikean lääkityksen avulla on useimmiten mahdollista parantaa elämänlaatua ja vähentää oireiden määrää merkittävästi.
Kohdennetut biologiset lääkehoidot
Vaikean astman hoidossa saatetaan käyttää biologisia lääkkeitä, jotka voivat auttaa tiettyjä astmaatikkoryhmiä. Ne annostellaan potilaalle pistoksina joko sairaalan poliklinikalla tai itse kotona. Oikein kohdennetulla biologisella hoidolla voidaan vähentää astman oireita sekä pahenemisvaiheita.
Biologisten lääkkeiden vaikutusmekanismit eroavat inhaloitavista lääkkeistä (synteettisistä lääkkeistä). Niin kutsutut vasta-ainelääkkeet ovat rakenteeltaan monimutkaisempia kuin synteettiset lääkkeet ja kohdistavat vaikutuksensa tarkasti tiettyyn soluun tai tautimekanismia säätelevään tekijään. Biologiset lääkkeet soveltuvat usein vain tietylle joukolle astmaatikkoja, esimerkiksi eosinofiilistä vaikeata astmaa sairastavat usein hyötyvät biologisista lääkkeistä.
Terveelliset elintavat keskeinen osa vaikean astman hoitoa
Vaikean astman hallinnassa vaikuttavat myös potilaan elämäntavat. Astman omahoito onkin tärkeä osa taudin hoitoa. Savuttomuus, liikunta, painonhallinta ja altisteiden välttäminen vaikuttavat vaikean astman hallintaan ja hoitotasapainoon. Vaikeaa astmaa sairastavan on tärkeää lopettaa tupakointi sekä välttää tupakansavulle altistumista. Liikunta parantaa rasituksensietoa ja elämänlaatua sekä vähentää hengenahdistuksen tunnetta.