Oletko terveydenhuollon ammattilainen?

Tee astmatesti: Saat selville, onko astmasi tasapainossa

Astmatestin avulla voidaan helposti ja nopeasti arvioida, miten hyvin astma on hallinnassa. Vastaamalla viiteen kysymykseen saadaan pistemäärä, jonka perusteella saat selville, onko hoitoa tarvetta päivittää vai onko astma hyvässä tasapainossa.


Astmatestin voi tehdä itse ennen seurantakäyntiä, reseptin uusimista tai jos oireesi ovat merkittävästi muuttuneet. Testi koostuu viidestä kysymyksestä, joissa selvitetään oireiden määrää, lääkkeiden käyttöä ja astman vaikutusta arkeesi viimeisen neljän viikon aikana.


Keskustele astmasi hoitotasapainosta ja testin tuloksista lääkärin tai hoitajan kanssa, varsinkin jos testin tulokset viittaavat siihen, ettei tauti ole hallinnassa (alle 20 pistettä). Katso alta ohjeet tulosten tulkintaan. Testisivustolla voit myös tallentaa tai tulostaa vastauksesi ja testin tulokset itsellesi ja ottaa ne mukaan vastaanotolle.

Tasapainossa oleva kivipino rannalla

Aikuisten astmatesti soveltuu käyttöön 12-vuotiaasta ylöspäin. Lasten astmatesti on tarkoitettu 4-11-vuotiaille lapsille. Se koostuu kahdesta osiosta: toiseen vastaa lapsi itse (nuori vastaaja saattaa tarvita tukea vastaamisessa) ja toiseen vanhempi.

Tieteellisesti kehitetty mittari hoidon arvioinnin tueksi

Astmatesti on astman hoitamiseen erikoistuneiden lääkäreiden kehittämä mittari, jota käytetään astman hoidon arvioinnissa ympäri maailmaa. Astmatestin kehitystyöstä, käyttökelpoisuudesta ja luotettavuudesta on julkaistu useita tieteellisiä tutkimuksia ja sitä on tieteellisesti testattu sadoilla astmapotilailla.


Astmatesti ei korvaa muita astman seurannan menetelmiä, mutta toimii kätevänä lisätyökaluna hoitotavoitteiden saavuttamisen arvioinnissa ja hoidon suunnittelussa. Suomessa astman viralliset hoitosuositukset puoltavat astmatestin käyttöä.

Näin tulkitset astmatestin tuloksia

25-20 astmatestipistettä

Astmasi on todennäköisesti hallinnassa. Jotta astmasi pysyy hallinnassa, huolehdithan säännöllisestä astman omahoidostasi. Käy lääkärin tai hoitajan vastaanotolla, jos oireesi lisääntyvät tai tilanne muutoin muuttuu.


Alle 20 astmatestipistettä

Astmasi ei todennäköisesti ole hallinnassa. Astman hallintaan vaikuttavat mm. oikea lääkkeenottotekniikka sekä säännöllinen ja riittävä lääkehoito. Lääkäri tai hoitaja auttaa sinua pääsemään parempaan astman hallintaan. Ota yhteyttä omaan astman hoitopaikkaasi ja kerro testistä saamistasi pisteistä.

Viitteet:

  1. Nathan RA ym. Development of the Asthma Control Test. J Allergy Clin Immunol 2004; 113:59-65.
Astmatestin muun kieliset versiot löydät kansainväliseltä sivustolta www.asthmacontroltest.com.

Asthma Control Test ™ The Asthma Control Test ™ is a trademark of Quality Metric Incorporated © 2002,2024 All rights reserved.

www.ginasthma.org

06/2024, NP-FI-ASU-WCNT-240014