Oletko terveydenhuollon ammattilainen?

Miksi astmaatikon kannattaa lopettaa tupakointi?

Astma ja tupakointi eivät sovi yhteen. Tupakoivalla astmaatikolla astmaoireet voivat pahentua ja keuhkoissa voi tapahtua pysyviä muutoksia.


  Tupakointi ja tupakansavu ei ole hyväksi kenellekään, mutta astmaatikoille se on erityisen haitallista. Jos pohdit tupakoinnin lopettamista mutta kaipaat vielä motivaatiota, lue tästä, miksi astmaatikon kannattaa tumpata.
 1. Tupakansavulle altistuminen on tärkein yksittäinen astman riskitekijä. Lapsilla on 1,5-kertainen riski sairastua astmaan, jos heidän vanhempansa tupakoivat tai äiti on tupakoinut raskauden aikana.
 2. Tupakansavu on astmaa pahentava tekijä, joka voi laukaista sekä oireita että astman pahenemisvaiheen. Myöskään sähkötupakkaa ei suositella, sillä sen vaikutuksista ja turvallisuudesta ei ole riittävästi tutkimuksia.
 3. Tupakointi heikentää astmalääkkeiden tehoa ja huonontaa astman ennustetta.
 4. Seurantatutkimuksen mukaan tupakoivilla astmaatikoilla on huono keuhkojen toiminnallisuus, enemmän oireita ja tarvetta suuremmille lääkeannoksille. Tupakoivien astmaatikkojen terveyspalveluiden käyttö on suurempaa kuin muilla astmaatikoilla.
 5. Astmaatikon riski saada keuhkoahtaumatauti pienenee tupakoinnin lopettamisen myötä.
 6. Astmaatikoilla tupakoinnin lopettaminen todennäköisesti vähentää infektioita ja astmalääkkeiden tarvetta sekä parantaa fyysistä suorituskykyä. Fyysisen suorituskyvyn parantuminen auttaa omahoidon toteuttamisessa liikunnan tavoitteiden osalta.
Lähikuva henkilön käsistä, taustalla järvimaisema.

Pyydä apua savuttomuuteen

Tupakoinnin lopettaminen ei ole helppoa. Pyydä apua lääkäriltä, hoitajalta tai apteekista. Heiltä saat myös neuvoja nikotiinivalmisteiden ja lääkkeiden käytöstä.

  Tupakoinnin lopettamisesta ja savuttomuudesta hyötyvät kaikki, myös läheisesi. Tässä muutama vinkki, jotka auttavat päätöksesi toteuttamisessa:
 • Tee lista asioista, joiden takia haluat lopettaa. Tee myös lista asioista, joiden takia haluat jatkaa. Katso listoja aina kun tekee mieli jatkaa tupakointia.
 • Aseta lopettamiselle päivämäärä ja mieti etukäteen, miten selviydyt tilanteista, joissa olet tottunut polttamaan.
 • Kerro päätöksestäsi läheisillesi. Pyydä heidän tukeaan. Jos he tupakoivat, haasta heidät mukaan tai pyydä olemaan tupakoimatta seurassasi.
 • Koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa. Iälläsi ei ole väliä, sillä terveytesi hyötyy heti.

Viitteet:

 1. P. Ilmarinen & all. Cluster analysis of longitudinal data of patients with adult-onset asthma. The Journal of Allergy and Clinical Immunology. s. 967-978. July/August 2017.

06/2024, NP-FI-ASU-WCNT-240012