Oletko terveydenhuollon ammattilainen?

Astman hoito

Astman hyvä hoito kannattaa. Astman hoito koostuu lääkehoidosta ja omahoidosta. Kun astma on hyvässä hallinnassa, astmaatikko voi elää oireetonta arkea ilman rajoitteita.


Viime vuosina on opittu tunnistamaan astman eri alatyyppejä, joko kliinisten piirteiden tai tulehdusmekanismin perusteella. Nykyaikaisten diagnosointimenetelmien ja lääkkeiden avulla hoitoa voidaan räätälöidä aikaisempaa henkilökohtaisemmin, sopimaan kunkin astmaatikon oireisiin.


Hoidon tavoitteita ovat oireeton arki, normaali keuhkojen toiminta ja pahenemisvaiheiden estäminen. Lääkkeiden avulla suurin osa astmaatikoista pääsee tähän tavoitteeseen ja voi viettää täysin normaalia elämää ilman astmaoireiden aiheuttamia rajoituksia. 


Astman hyvässä hoidossa on keskeistä taudin jatkuva seuranta sekä varhainen puuttuminen oireiluun. Astmaa on hoidettava päivittäin lääkäriltä saatujen ohjeiden mukaisesti, vaikka olo olisikin hyvä, jotta oireiden ja pahenemisvaiheiden riski pienenee.


Aikuisten ja yli 12-vuotiaiden astmaatikkojen hoito tapahtuu suurelta osin perusterveydenhuollon piirissä. Hoito voi tapahtua joko julkisella tai yksityisellä terveyspalveluiden tuottajalla. Alle 12-vuotiaat astmaatikot sekä vaikeasta astmasta kärsivät potilaat ovat usein erikoissairaanhoidon piirissä. Tällöin hoidosta vastaa keuhkosairauksiin tai lastentauteihin erikoistunut lääkäri. 

Hoitaja istuu pöydän äärellä ja katsoo sivuun ja hymyillen.

Astman hoito koostuu lääkehoidosta ja omahoidosta 

    Lääkehoito on hoidon kulmakivi. Nykyaikaiset astmalääkkeet ovat tehokkaita ja hyvin siedettyjä. Lääkityksen tarkoituksena on
  • rauhoittaa tulehdus
  • poistaa oireita
  • vähentää limaneritystä sekä
  • normalisoida keuhkoputkien supistumisherkkyyttä sekä
  • estää pahenemisvaiheita.

On ensisijaisen tärkeää, että astmalääkitystä käytetään hoitavan lääkärin ohjeen mukaan. Mikäli oireita on lääkityksestä huolimatta, tulee hoitoa tarkistaa.


Monella astmaatikolla on myös allergia- ja nuhaoireita, joiden hoitoon tulee kiinnittää huomiota. Näiden oireiden hoito kannattaa muistaa erityisesti silloin, jos astmalääkkeillä ei saavuteta oireettomuutta. Esimerkiksi krooninen nuha ja poskiontelontulehdus voivat usein pahentaa astmaoireita.

Astmalääkkeet – eri hoitoja eri oireisiin

Nykyaikaiset astmalääkkeet ovat tehokkaita ja yleensä hyvin siedettyjä. Astman erilaisiin oireisiin ja astman eri alatyyppeihin on olemassa erilaisia hoitoja: hoitavat lääkkeet, pitkävaikutteiset avaavat lääkkeet ja yhdistelmälääkkeet, nopeavaikutteiset avaavat oirelääkkeet sekä kohdennetut biologiset astman lääkehoidot. Yleisimmin astmaa hoidetaan keuhkoihin sisäänhengitettävillä eli inhaloitavilla lääkkeillä. Muita lääkkeitä ovat tablettimuodossa olevat lääkkeet, sekä injektoitavat eli pistettävät lääkkeet.


Lääkehoidon perusta on

  1. tulehdusta hoitava, säännöllisesti käytettävä lääke sekä
  2. tarvittaessa käytettävä oirelääke.

Löydät sinulle sopivimman lääkityksen yhdessä lääkärisi kanssa. On ensisijaisen tärkeää, että tulehdusta hoitavaa astmalääkitystä käytetään säännöllisesti lääkärin ohjeen mukaan, vaikka oireet pysyisivätkin pidempään poissa. 

Onko astmasi hyvässä hoitotasapainossa?

    Astman hyvä hallinta tarkoittaa: 
  • oireettomuutta
  • pahenemisvaiheiden ennaltaehkäisyä ja
  • hyvää keuhkojen toimintaa.

Jos sinulla on hoidosta huolimatta jatkuvasti oireita, joudut käyttämään oirelääkettä enemmän kuin kaksi kertaa viikossa tai et voi astmasi vuoksi tehdä mitä haluaisit, voi olla tarvetta tehostaa hoitoa. On tärkeää, että keskustelet astman hoitoon liittyvistä asioista astmahoitajan tai hoitavan lääkärin kanssa. Astmatestin avulla voit arvioida, onko astmasi hoito hyvässä hallinnassa.

06/2024, NP-FI-ASU-WCNT-240004