Keuhkoahtaumataudin hoito
Keuhkoahtaumataudin kokonaisvaltainen hoito koostuu sekä lääkehoidosta että lääkkeettömästä hoidosta eli käytännössä terveellisten elintapojen noudattamisesta. Potilaan rooli oman hoitonsa onnistumisessa on merkittävä.
Keuhkoahtaumataudin hoidon tavoitteena on oireiden helpottaminen, pahenemisvaiheiden ehkäisy, taudin etenemisen estäminen sekä potilaan elämänlaadun parantaminen. Lääkehoidon ja lääkkeettömän hoidon yhdistäminen on tärkeää, sillä pelkkä lääkehoito ei useinkaan riitä saamaan oireita kuriin.
Kuten muissakin sairauksissa, keuhkoahtaumatautia sairastavan sitoutuminen hoitoon vaikuttaa merkittävästi hoidon onnistumiseen. Hyvä hoitoon sitoutuminen tarkoittaa lääkkeettömän ja lääkehoidon toteuttamista lääkärin tai hoitajan antamien ohjeiden mukaisesti.
Lääkkeettömällä hoidolla on suuri merkitys
- Keuhkoahtaumataudin lääkkeetön hoito on potilaan itse toteuttamaa hoitoa. Omahoito on tärkeässä roolissa, sillä pelkkä lääkehoito ei välttämättä riitä hoidon tavoitteiden toteutumiseksi. Esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen auttaa myös lääkehoitoa, sillä lääkkeiden teho paranee, jos potilas ei tupakoi.
- riittävä liikunta ja aktiivisuus
- savuttomuus
- oikeanlaisesta ravinnosta huolehtiminen
- vuosittaisten rokotusten hankkiminen ja rokotusten ylläpito (influenssa-, pneumokokki- ja koronarokotukset kuuluvat kansalliseen ohjelmaan. Keskustele muiden rokotusten tarpeista lääkärin tai hoitajan kanssa.)
- säännöllisistä seurantakäynneistä huolehtiminen
Omahoito edellyttää keuhkoahtaumatautia sairastavalta aktiviisuutta ja jatkuvaa sairauden seurantaa. Omahoito koostuu monipuolisesta oman hyvinvoinnin ylläpitämisestä:
Omahoitoon liittyvät ohjeet saadaan omasta hoitopaikasta. Vaikka omahoidon toteuttaminen on pitkälti keuhkoahtaumatautia sairastavan itsensä vastuulla, ei tämä tarkoita että kaikki pitäisi tehdä yksin. Esimerkiksi liikunta ja aktiivisuuden ylläpito voi pitää sisällään ryhmätoimintaa, johon keuhkoahtaumaa sairastava voi osallistua.
Lääkehoito valitaan yksilöllisesti potilaan oireiden perusteella
Keuhkoahtaumatautia sairastavan lääkitys suunnitellaan yksilöllisesti vastaamaan kunkin potilaan tilannetta ja oireita. Lääkitystä voidaan muuttaa, kun oireet vaihtelevat, pahenemisvaiheita ilmenee tai tauti etenee. Tarvittavan lääkityksen keuhkoahtaumatautia sairastavalle määrää häntä hoitava lääkäri.
Lääkityksen valintaan vaikuttavat esimerkiksi potilaan oireiden määrä, sairastetut pahenemisvaiheet sekä muut tekijät, kuten veren eosinofiilipitoisuus. Jotta lääkitys on ajantasainen, tulisi potilaan käydä seurantakäynneillä ohjeiden mukaisesti, yleensä vuosittain. Lääkehoidon osalta seurantakäynti tulisi tehdä myös sairastetun pahenemisvaiheen jälkeen, jotta hoito voidaan pitää ajan tasalla.
Keuhkoahtaumataudin hoidossa käytetään sisäänhengitettäviä inhalaatiolääkkeitä. Inhaloitava lääkitys valitaan potilaalle yksilöllisesti. Lääkkeet voivat olla jauhe- tai ponnekaasulla toimivassa inhalaattorissa. Pahenemisvaiheiden yhteydessä tai runsasoireisilla potilailla saatetaan käyttää myös tablettimuotoisia lääkkeitä. Lääkityksen lisäksi potilaalla saattaa olla käytössään lisähappi tai muu hengitystä helpottava apuväline.